Venla

torstai 1. joulukuuta 2016

Lajien yhteentörmäyksiä

Ei sillä, että jo yhdessä lajissa itsessään olisi haasteista koiran kouluttamisen kannalta. Mutta kun otetaan useampi laji, jossa on samankaltaisuuksia eri merkityksissä, tulee väkisinkin yhteentörmäyksiä. Eikä aina niitä positiivisia yhteentörmäyksiä.

Rally-toko, koiratanssi ja toko. Niissä on paljon samaa, mutta paljon, paljon vivahde-eroja. Venlan voi sanoa olevan edistyneempi rallyssa ja koiratanssissa, kun taas tokossa ollaan noviiseja. Ajattelen kuitenkin rallyn ja koiratanssin liikkeitä ja kylttejä myös tokon kannalta. Kuten tällä hetkellä koiratanssissa työn alla olevaa eteenmenoa/edessäkävelyä. Koiratanssissa eteenmenon tavoitteena ja kriteeninä on suora, hallittu eteneminen ja käskystä pysähtyminen katse eteenpäin. Kun tätä aletaan miettiä tokon kannalta, tullaan EVL-luokan merkittömälle merkille/eteenlähetykselle. Tokossakin arvostetaan kriteeriä suoruudesta, mutta siellä arvostetaan myös vauhtia. Ja 100% väittäisin, että jokainen koira pysähtyy käskystä kääntyen ohjaajaa kohti. Tämä viimeinen on ehkä ihan järkevääkin, sillä merkittömältä merkiltähän seuraavaksi koira lähetetään ruutuun, joka voi olla oikealla tai vasemmalla (ja jos olen käsittänyt oikein, tässä saa käyttää käskyn lisäksi myös käsimerkkiä).

Mutta sitten tullaan Vennipenniin. Pieneen ja pedanttiin Venlaan. Koiratanssin kriteeristä en luista. Eteenmenon on oltava suora ja hallittu, ei auta juosta pää viidentenä jalkana täysillä suuntaan x (eikä tuo kyllä juoksisikaan) ja pysähtymisen on tapahduttava katse poispäin. Mutta sitten jos ajattelen asiaa tokon kannalta ravieteneminen tai ei-niin-ylivireinen laukka täsmällisesti merkittömään ympyrään olisi varmasti hyväksyttävissä, mutta sitten jatko onkin mysteeri. Pitäisikö minun opettaa toinen käskysana sille, että Venla saakin kääntyä minua vasten, kun saa pysäytyskäskyn? Vai pitäisikö sille opettaa oikea ja vasen, niin että se osaa kääntyä käskemääni suuntaan ja sitten (ilman eri käskyä) hakeutua ruutuun? Entä jos tarvitsenkin oikeaa ja vasenta johonkin toiseen tarkoitukseen? Entä jos kohti kääntyminen sekoittaa poispäin pysähtymisen? Jotenkin voisin itse ajatella, että kohti kääntyminen olisi helpompi opettaa, kun eteenmeno on vahva ja poispäin pysähtyminen vielä vahvempi. Toisaalta taas, oikealla ja vasemmalla käskyillä Venlan katse pysyisi koko ajan pois minusta ja katse olisi vapaana hakemaan ruutua.

Joo, ehkä meidän EVL ura tokossa on niin kaukainen ajatus verrattuna koiratanssin VOI luokkaan (jossa jo ollaan), että ei ole relevanttia tässä vaiheessa miettiä, mitä sitten tokossa tehtäisiin. Joten taidetaan mennä koiratanssin kriteereillä pohtimatta liikaa tokoa ja toivotaan, että sinä päivänä jos ja kun Vennipenni tokossa EVL:n nousee, olisi sillä sen verran oppimistaitoja jo takana, ettei tuon liikkeen jalostaminen ole enää homma eikä mikään ;)

Haalarisankari

Tänään treenattiin Elviiran kanssa supervaikeaa juttua, jota tarvitaan uudessa koiratanssin freestyle-ohjelmassa, nimittäin hyppäämistä. Elville on tosi vaikea hypätä käsistäni tehdyn renkaan läpi, sillä olen itse silloin lähellä ja se on vaikeaa Eelle. Jalkojen välistä hyppy toimii, mutta tuo käsien läpi on vai-ke-a. Ja nimenomaan käsien läpi -hyppyä tarvitaan kiinniottoyritysvaikutelman luomiseksi. Otettiin hyppyjä kuitenkin etupalkalla kohtuullisella matkalla ja monen, monen toiston jälkeen saatiin pari lähes jopa vauhdikkaaksi luettavaa toistoa. Ehkä se treenaamalla paranee.

Palkkailin myös hiljaisesta takaakierrosta, se tosin tekee takaakierrosta epäröivän, joten voi olla, että joudutaan hyväksymään se haukku tai toivomaan parasta, ettei se haukkuisi. Joka tapauksessa takaakierto on kivaaaaaaa.

Venlan kanssa treenattiin Vennille vaikeaa kasia eli jalkojen ympäri kahdeksikon pujottelua, kun itse istun. Vaatii vahvaa käsiapua, eikä silloinkaan ole vielä ihan kartalla, mitä vaaditaan. Hassua, miten toiselle koiralle jotkut asiat voivat olla mielettömän vaikeita, kun toiselle taas ne ovat osa luontoa. Tehtiin sitten loppuun Veelle helppoa eteenmenotreeniä, sekä liikkumista, että eteen pysähtymistä. Eteen pysähtymiset varsinkin olivat ihan timanttisia. Sikataitava pikkuporsas :)

Huomenna alkaa muuten kesäloma! Oikein viikon mittainen! Ehditään siis kerran jos toisenkin treenaamaan. Kuvaamisen lisäksi. Päiväsaikaan otettujen kuvien puute on huutava. Kirjaimellisesti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti