Venla

sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Vuosi 2016

Tänään oli viimeisen koiraseuran kevätkokous ja palkitsemistilaisuus, joten nyt onkin hyvä summata, miten se viime vuosi terriäisten osalta menikään.

Elvi ja Venni ♥
Elviira (BH Elviira) oli:
LAKKEn vuoden mini-agilitykoira
LAKKEn vuoden terrieri
Westiekerhon vuoden agilitywestie 1
Westiekerhon vuoden tokowestie 1
Westiekerhon vuoden koiratanssiwestie 1

Venla (BH RTK3 Donut's Tosca) puolestaan oli:
LAKKEn vuoden rally-tokokoira
Westiekerhon vuoden mejäwestie 1
Westiekerhon vuoden koiratanssiwestie 2
LATO muisti myös rally-tokon koulutustunnuksista RTK1 ja RTK2

Kumpikin läpäisi myös käyttäytymiskokeen (PAKK) ansaiten koulutustunnukset BH.

Vaikka ei tätä menestyksen, palkintojen, pokaalien tai diplomien takia tehdä, kyllähän se lämmittää, että oma seura muistaa, kun menestyy lajissa kuin lajissa. Itselleni ehdottomasti vuoden kohokohtia olivat käyttäytymiskokeen läpäisy molemmilla, Elviiran nollakorkkaus kolmosluokassa agilityssa (neljän vuoden kolmosissa kisaamisen jälkeen) ja Venlan kehitys rally-tokossa ja yleisesti työkoirana.

Tämä vuosi on jo pitkällä, vaikka blogin päivittäminen jäänytkin tammikuulle. Onneksi ollaan blogista huolimatta saatu jo paljon tehtyäkin.

Venlan kanssa ollaan treenattu viikoittain LATOn tokon kokeisiin tähtäävien treeniryhmässä ja uskaltauduttiinkin viikko sitten korkkaamaan tokoura Tamskin hallissa. Tuloksella ei riemuita, kolmostulos 118 pisteellä, mutta olen ihan mielettömän tyytyväinen ja uskomattoman ylpeä Venlan suorituksesta. Matalavireinen, itsenäinen, kova ja korkeaviettinen terrieri suoritti koko alokasluokan liikkeet palkatta, INNOLLA, parhaan taitonsa mukaan (taidot vielä vaiheessa) ja ainoastaan kahdesti kävi nenä maassa. Nekin nenättelyt tapahtuivat liikkeiden välissä. Tai itseasiassa ensimmäisen kerran nenä meni maahan, kun tultiin kehään, sillä kentällä oli yllättäen nameja viljelty. Toisen kerran, kun yritin ymmärtää ennen kapulanpitoa liikkurin antamia ohjeita ja keskittymiseni herpaantui Venlasta. Sosiaalinen palkka pelasi. Ihan mahtava likka!

Treenilistalle jäi edelleen viimeistelyä vaativat luoksetulon ja hypyn sivulletulo. Nyt sentään tuli molemmilla sivulle asti, ilman tuplakäskyä, eikä jäänyt eteeni seisomaan ja tuijottamaan lisäapuja. Liikkuri- ja tuomarihäiriö varsinkin kaukoissa. Enpä olekaan treenannut tuota, että liikkuri olisi täsmälleen Venlan selän takana puhumassa. Mutta olen sikatyytyväinen kapulanpitoliikkeeseen ja seuraamiseen (vaikkakin saatiin siitä tuomarilta noottia, että kiinnostus hiipui loppua kohti), ei ole nimittäin koskaan vielä seurannut noin pitkää pätkää noin mahtavasti. Paikallamakaamisessa viereinen koira jännitti Venlaa ja tuota täytyykin treenata enemmän, sillä Venlalla on nyt tullut muissakin tilanteissa tuota toisten jännittämistä ilmi. Haluaa poistua paikalta. Hauskasti vaan nosti katseensa paikkiksessa, kun lähti sijaistoimintoon eli haisteluun ja näki varmasti ilmeestäni, että nyt ei mennyt ihan niin kuin piti :D Seuraava ilmo hallitokokokeeseen lähtikin jo Poriin. Ulkokokeisiin ei voida Vennin kanssa mennä (paitsi aidatulle alueelle), sillä en voi luottaa, etteikö se nostaisi sadanosasekunnissa jälkeä ja lähtisi menemään.






Rally-tokossa ollaan alkuvuosi kisailtu Venlan kanssa voittaja-luokassa. Tammikuun lopussa alkanut juoksu oli rankka. Siis todella rankka. Venla ei pystynyt tai halunnut edes kävellä, saati treenata tai liikkua. Tamskin rallykisa helmikuun puolen välin eli juoksujen jälkeen oli ihan tuskaa. Koira ei liikkunut mihinkään ja valui alusta loppuun asti kahden metrin päässä perässä. Siksi olikin huikeaa, kun eilisissä Kuopion rally-tokon tuplakisoissa, heti ensimmäisellä radalla Venlan vire oli ihan huipussa ja tylsällä profiililla (oikealla puolella pitkää seuruuta) oleva rata tehtiin työvaihde silmässä alusta loppuun. Käytösruutu oli edessä istuen (vai-ke-aa!!) ja siinä epäonnistuttiinkin -10 verran, kun Venla nousi. Muuten saatiin radalta yhteensä -10 ratavirhettä eli jos käytösruutu olisi onnistunut, olisi loppupisteenä ollut huikea 90 pinnaa! Mahtava veto Venniltä. Kuitenkin 80 pistettä riitti koulariin ja RTK3 on plakkarissa. Vuoden 2017 rt tavoite on puolessa välissä :) (Ja paras treenikaverimme Martti-mäyräkoira teki tuplakisoissa kahdella radalla hyväksytyt tulokset ja sai samalla retkellä myös RTK3-tunnuksen. Hyvä kisatiimi!)

Startattiin sitten tuplakisojen toisella radalla mestariluokassa harjoittelematta ja luulen, että ei se olisi itseasiassa niin huonosti mennytkään, mutta jostain syystä Venla oli kuin eri koira. Heti halliin tullessamme haisteli hullun lailla ilmaa, radalla haahuili ilmavainujen perässä ja paineistui ihan sikamaisen paljon muista koirista. Saatiin loppuviimeeksi HYL KÄY -tulos eli ohjaajan sopimattoman käytöksen vuoksi hylätty, sillä Vennin ollessa käytösruudussa (hallin nurkassa nokka lähestyvää rataa suorittavaa koiraa kohti), se jännitti niin paljon sitä lähestyvää koiraa, että hyökkäsi (näin että viiksikarvat nousivat, ei toki lähtenyt ääntä eikä päässyt pitkälle, kun oli narussa). Otin vaistomaisesti poskikarvoista kiinni, että saisin sen katseen pois suorittavasta koirasta ja ettei pilattaisi heidän suoritustaan. Tuomari toki ymmärrettävästikin sai slaagin ja keskusteltiinkin sitten tovi jatkosta, että miten jos noin käy, mitä saan tehdä, kun ei esim. hihnastakaan vetäminen ole sallittua ja se sitäpaitsi vain provosoi (ainakin) omaa koiraani. Tultiin yksissätuumin siihen tulokseen, että silloin poistutaan paikalta mahd. pitkälle. Oli kyllä niin kumma tapahtuma muutenkin, sillä en olisi Venlasta ikinä uskonut, mutta en tiedä sitten oliko tilanne liian ahdistava, kun oltiin tosiaan käytösruudussa nurkassa ja katse lähestyvää (todella lähelle tulevaa) koiraa kohti. Pitkä päivä takana ja nälkäkin vielä. Itseasiassa ajattelin jo kolmannella kyltillä, kun Venla lähti haahuilemaan, että jätän kesken, enkä jättänyt. Note to self, jos tuntuu siltä, että koira ei ole ok tai tekeminen on huonoa, JÄTÄ KESKEN. Ei ole pakko suorittaa ja tehdä tekemisestä pakkopullaa. Tuplakisat taitavat myös olla Venlalle liian paljon, jos ajomatka suuntaansa on yli kolme tuntia ja paikalla ollaan kuutisen tuntia suoritusten välillä. Tästä huolimatta oli kiva huomata, että Vennillä oli muutamia mestariluokan juttuja jo hanskassa. Mm. täydellinen edestä puolen vaihto ja valkovuokko :)

Fiilistellään kuitenkin VOI-luokan luokkanousuradalla, josta saatiin muuten tuomarinpalkintokin hyvästä kannustavasta ja iloisesta suorituksesta! Rally jää nyt treenitauolle ja kisaamaan mennään näillä näkymin seuraavan kerran, kun hallikausi taas kesän jälkeen alkaa (jos ei löydy kesällä halli- tai aidattuja kisoja). Toisena pääsiäispäivänä päästään DT:lle epävirallisiin rallykisoihin MES-luokan nollakoiraksi. Mennään treenimielellä!



Venlan jäädessä käytännössä kesäksi treenitauolle, pääsee Elviira taas loistamaan eli agilitykausi alkaa, kun pihakentät kutsuvat. Neljästä nollasta olisi SM-osallistuminen vielä kiinni ja ainahan sitä voidaan kokeilla, jos ne vaikka tässä keväällä vielä kasaan saataisiin. Vaikka ei saataisikaan, kisataan silti, sillä viikon päästä 8 vuotta täyttävä Elviira saattaa tänä kesänä kisata viimeiset agikisansa. Katsotaan nyt, miten kroppa ja pää kesäkauden jaksaa ja palautuu.

Olen ilokseni saanut myös treenailla hieman porokoira-Laran kanssa ja tarkoituksena olisi käydä muutama agilitystartti Larankin kanssa ottamassa. On hurjan opettavaista mennä irtoavan maksikoiran kanssa. Tuntuu sinänsä hassulta, että koen, että Elviiran kanssa on kiireempi ja Laran kanssa on aikaa vaikka muille jakaa. Katsotaan kuinka käy, ainakin pidetään hauskaa. Lara on kyllä kultainen ja kuuliainen pieni porokoira. Venlan kanssa on vähän mietintää vielä, mutta Elviiraa ei enää edes väistele. Tänään oli vähän pidempään meidän matkassa mukana, kun  käytiin metsälenkillä ja treenaamassa. Ehdittiin vähän kotonakin loikoilla ennen Laran palautusta. Kaikki kolme neitiä hengissä ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti